De meeste klanten kunnen met een instructie van een paar kwartier en een leeswijzer de business requirements al snel lezen en begrijpen. Eenvoudige aanpassingen doen kan over het algemeen ook in een vergelijkbare tijd. Complexere aanpassingen doen vereist meer vaardigheid, maar is zodanig eenvoudig dat ook dit voor een veel breder groep dan bijv. software developers, binnen een paar dagen haalbaar is.
Hoewel hier voor de meeste klanten geen noodzaak toe is, zijn er wel steeds meer klanten die graag zelf de in SMART notation geschreven business requirements wil kunnen lezen. Er zijn zelfs al klanten die deze business requirements willen en kunnen aanpassen (omdat GEARS en SMART notation zo nieuw is, doen we dat laatste trouwens vooralsnog graag samen).
Volledig uit het niets correcte business requirements opstellen en dus werkende software te maken kost iets meer tijd maar de meeste zijn voor kleinere bedrijfsfunctionaliteit al productief na 1 of 2 dagen training. Het is ook niet iets wat enkel software programmeurs kunnen. Ook de iets betere analisten zijn dan in staat om op eigen kracht business requirements te specificeren en dus software te ontwikkelen. Vanuit deze kleinere functionaliteit groeien de meeste in een paar maanden op naar medior SMART Requirements Analisten. Hieronder een voorbeeld hoe je een regel specificeert over of je een handmatig besluit moet uitvoeren ja of nee, en daarna een voorbeeld van een een mail die gestuurd moet zijn.
Natuurlijk is het een groot voordeel dat je na het opstellen van de business requirements ook meteen een werkend systeem kunt laten zien. Want hoe goed het ook is om eenduidige requirements op te stellen, voor veel klanten begint het pas te leven als ze ook de applicatie in actie kunnen zien.